Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Σκοπός και Δράσεις του ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στη ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ έχει ως αντικείμενο τη μελέτη συστατικών (πρόσθετων ή φυσικών) των τροφίμων, τη μελέτη και χρήση των συστατικών των τροφίμων για τη δημιουργία τροφίμων με ενισχυμένες λειτουργικές ιδιότητες, τον έλεγχο ασφάλειας των τροφίμων (μικροβιολογικό, τοξικολογικό και χημικό), την χρήση της τεχνολογίας στη παρασκευή, συντήρηση, διάθεση κτλ των τροφίμων και τη μελέτη των διατροφικών κανόνων για ισορροπημένη διατροφή.

Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στην επιστήμη των τροφίμων και ειδικότερα στη χημεία τροφίμων, γνώσεις απαραίτητες στον απόφοιτο για απασχόληση στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και σε συναφείς φορείς του δημοσίου π.χ. Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Χημείο του κράτους αλλά και απαραίτητες για την έναρξη και δημιουργία νέων επιχειρήσεων ή για την ενίσχυση υπαρχόντων οικογενειακών επιχειρήσεων τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα σκοπός είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της επιστήμης των τροφίμων και πιο συγκεκριμένα εκπαίδευση στη χημεία τροφίμων, έλεγχο ποιότητας και ασφάλεια τροφίμων, τεχνολογία τροφίμων και διατροφή.

Ο τομέας των τροφίμων είναι από τους πιο σημαντικούς σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο και έχει μεγάλη απήχηση στους υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν ως στόχο την μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση. Πρόκειται για ένα τομέα που στηρίζεται η Εθνική οικονομία και μάλιστα υπάρχει και η δυνατότητα της πρωτογενούς ανάπτυξης έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους νέους έτσι ώστε να αποφεύγεται η μετακίνηση Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό το λεγόμενο και “brain drain”.

Υπάρχει συνάφεια του Π.Μ.Σ. με το αντικείμενο του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος χημείας του ΕΚΠΑ όπου πλέον οι βασικές γνώσεις εμπλουτίζονται με εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα της χημείας και της επιστήμης των τροφίμων γενικά, γνώσεις οι οποίες υποστηρίζονται πλήρως από την άρτια επιστημονική επάρκεια των διδασκόντων ως προς το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, οι οποίοι διαθέτουν ανάλογο ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια με κριτές.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

  • Παραδόσεις και Εργαστηριακή Άσκηση πρόσωπο με πρόσωπο

ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

  • Χρήση Τ.Π.Ε. (powerpoint) στη Διδασκαλία
  • Η επικοινωνία με τους φοιτητές θα πραγματοποιείται μέσω e-mail .
  • Υποστήριξη Μαθησιακής διαδικασίας και ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eclass.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). [Τα μαθήματα κάθε ΠΜΣ αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο σε εξήντα (60) πιστωτικές μονάδες (παρ. 5, αρ. 33, ν. 4485/2017)].
Το πρόγραμμα των μαθημάτων ανά ειδίκευση διαμορφώνεται ως εξής:

 

Α' Εξάμηνο 

  • Ανάλυση τροφίμων (μάθημα, εργαστήρια και εργασία) (15 ECTS)
  • Μικροβιολογία τροφίμων (μάθημα, εργαστήρια, εργαστηριακή εξέταση και εργασία) (15 ECTS)

Σύνολο 30 ECTS

 

Β' Εξάμηνο 

  • Τεχνολογία τροφίμων (10 ECTS)
  • Νέες τάσεις στη χημεία τροφίμων (10 ECTS)
  • Διατροφή (10 ECTS)

Σύνολο 30 ECTS

 

Γ' Εξάμηνο 

  • Πρωτότυπη Βιβλιογραφική εργασία (30 ECTS)

Σύνολο 30 ECTS

 

Δ' Εξάμηνο

  • Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (30 ECTS)

Σύνολο 30 ECTS

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

1. Γραπτή τελική εξέταση (75%)

2. Γραπτή εργαστηριακή έκθεση για κάθε εργαστηριακή άσκηση (25%)


Ο φοιτητής οφείλει να εξασφαλίσει προβιβάσιμο βαθμό (≥5) στις δοκιμασίες 1 και 2.