Προφίλ
Το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του ΕΚΠΑ ιδρύθηκε το 1925 απο τον καθηγητή τον Σπυρίδωνα Γαλανό. Ασχολείται με βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στη Χημεία, Τεχνολογία, Μικροβιολογία Τροφίμων και Διατροφή. Ειδικότερα οι ερευνητικές δραστηριότητες καλύπτουν:
- Χημικές, Φυσικοχημικές, Μικροβιολογικές και Οργανοληπτικές ιδιότητες τροφίμων
- Χημική και μικροβιολογική ανάλυση τροφίμων
- Ανάπτυξη προϊόντων
- Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας
- Ποιoτικό έλεγχο τροφίμων
- Οργανοληπτικός έλεγχος τροφίμων.
- Υγιενή και ασφάλεια τροφίμων
- Συστήματα HACCP,
- Επίσης έχει μακρά πείρα στην Εκπαίδευση Προσωπικού, την παραγωγή Εκπαιδευτικού υλικού, την οργάνωση Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων και Ημερίδων.
Υποδομές
Το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του ΕΚΠΑ διαθέτει ενδεικτικά τα παρακάτω όργανα:
- Σύστημα Υγρής Χρωματογραφίας Υψηλής Απόδοσης (HPLC) με δυνατότητα βαθμιδωτής έκλουσης και ανιχνευτές Φθρισμομετρικό, Δείκτη Διάθλασης ή UV
- Αέριο Χρωματογράφο με Aνιχνευτή Ιονισμού Φλόγας (GC/FID)
- Συσκευή υπερήχων
- Συσκευή Kjedhal
Όπως επίσης και τα εξής όργανα:
- Φασματοφωτόμετρο Yπεριώδους (UV)
- Aπλά φωτόμετρα
- Συσσωρευματόμετρο
- Λυοφιλοποιητής
- Mετρητής σπινθηρισμού υγρών
- Συσκευή ηλεκτροφόρησης
- Aπαγωγός νηματικής ροής
- Φυγόκεντροι
- Mικροσκόπια
- Συσκευή μέτρησης αριθμού μικροοργανισμών
- Aυτόκαυστα
- Eπωαστικοί κλίβανοι
Παρεχόμενες Υπηρεσίες
- Αναλύσεις/Μετρήσεις τροφίμων (Χημικές, Μικροβιολογικές, Οργανοληπτικές).
- Επίλυση προβλημάτων - παροχή συμβουλών σε βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, στα παρακάτω θέματα:
-ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
-ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας,
-ανάπτυξης προϊόντων και σχεδιασμού διεργασιών
-συστημάτων διασφάλισης ποιότητας
-διαπίστευσης εργαστηρίων
-υγιεινής και συστημάτων ΗACCP
-οργανοληπτικού ελέγχου
-στατιστικές τεχνικές στα θέματα ποιότητας (SPC)
-ανάλυση ελαττωμάτων /ελαττωματικών προϊόντων
-δειγματοληψία (στην παραγωγή, αποδοχής/απόρριψης)
-οργάνωση παραγωγής
-βελτίωση ποιότητας προϊόντων
-υπολογισμός απωλειών - αύξηση παραγωγικότητας - Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων ΗACCP σε βιομηχανίες / βιοτεχνίες και χώρους μαζικής εστίασης.
- Εκπαίδευση προσωπικού και στελεχών επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων.
- Παραγωγή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού για εξειδικευμένους κλάδους τροφίμων (εγχειρίδια ορθής λειτουργίας).
- Οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και Ημερίδων (ποιότητα ISO 9000, ασφάλεια τροφίμων- ΗACCP, διαπίστευση εργαστηρίων ISO 17025, στατιστικός έλεγχος διεργασιών SPC, οργανοληπτικός έλεγχος τροφίμων).
Στο Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων υπάρχει ειδικό εργαστήριο ονομαζόμενο «Εργαστήριο οργανοληπτικών Δοκιμών» στα πλαίσια εκπαίδευσης προπτυχιακών φοιτητών που λειτουργεί ουσιαστικά ως οργανοληπτικό εργαστήριο και διεξάγει οργανοληπτικές δοκιμές.
Συνεργασίες με Δημόσιους Φορείς
- Συνεργασία με τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος φορέας ελέγχου τροφίμων) έχουν πραγματοποιηθεί συνεργασίες σε θέματα αυθεντικότητας, νοθείας, επικινδυνότητας συστατικών τροφίμων όπως:
- Μελέτη σύστασης λιπαρών συστατικών με έμφαση στα trans λιπαρά (σύμβαση με ΕΚΠΑ)
- Μελέτη προσδιορισμού επιπέδων υδροξυανθρακενίων σε τρόφιμα που περιέχουν εκχύλισμα του φυτού αλόης.
- Συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών για προσδιορισμό σύστασης αιθέριων ελαίων.
- Το εργαστήριο χημείας τροφίμων έχει ορισθεί ως ένα από τα πέντε εργαστήρια για τη διενέργεια χημικών αναλύσεων κατά την εγγραφή ποικιλιών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών από το ΥΠΑΑΤ (ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΟΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ Α1) βάση της ΑΔΑ 7ΧΑΥ4653ΠΓ-Α7Ο.
Καινοτόμα προϊόντα διατροφής
Χρήση βιοδραστικών συστατικών για παραγωγή νέων καινοτόμων τροφίμων που θα ικανοποιούν ισχυρισμούς υγείας, διατροφής (καν. ΕΕ 432/2012), όπου το εργαστήριο ΧΤ δραστηριοποιείται ήδη σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις τροφίμων καθώς και συμμετέχει από το 2013 στο εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA τον οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).