Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΥΔΡΟΤΟΜΩ"

Την Πέμπτη 12 Ιουνίου, στην αίθουσα Α1 του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα που αφορούσε στο πρόγραμμα "Υδροτομώ στην Ορυζοκαλλιέργεια".

Το πρόγραμμα αυτό εκπονείται κατά ένα μέρος στο εργαστήριό  μας και σκοπό έχει την αάνπττυξη και εγκατάσταση νέων τεχνολογιών στην καλλιέργεια του ρυζιού. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του προγράμματος "ΥΔΡΟΤΟΜΩ".

Παρουσιάσεις από τον καθηγητή του τμήματος Χημείας, Δρ. Χαράλαμπο Προεστό , αλλά και και το συντονιστή του έργου και υπέυθυνο παραγωγής του Οργανισμού Διατροφής και Περιβάλλοντος Ηλέσιον, Γεώργιου Κωστή πραγματοποιήθηκαν με τα μέλη του εργαστηρίου να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. 

Αναλυτικότερα, μερικές από τις  δράσεις του έργου και τι έχει γίνει μέχρι στιγμής:

Πιλοτική Εφαρμογή νέων καινοτόμων τεχνολογιών σε ρυζοκαλλιέργειες

√ Άμεση ενημέρωση των παραγωγών και άμεση παρέμβαση.

• Έλεγχος των βαρέων μετάλλων, ιχνοστοιχείων και του pH του εδάφους

• Συνεχόμενος έλεγχος ανάπτυξης φυτών με drone ώστε να μην αντιμετωπίσουν λειψυδρία, πενία είτε ασθένειες.

• Πλήρης καταγραφή των αποτελεσμάτων ελέγχων.

√ Πρόβλεψη καταστάσεων κυρίως καιρού.

• ΕΜΥ – Θερμοπύλες.

• Συνεργασία μα γεωπόνους.

√ Εκπαίδευση εργαζομένων στη χρήση των νέων μηχανημάτων.

√ Έλεγχος της κατανάλωσης αρδευτικού νερού.

• Διαμόρφωση παροχών νερού με έλεγχο στάθμης και ροής.

√ Οικολογική αντιμετώπιση ζιζανίων.

• Σπορά ψυχανθούς για χλωρή λίπανση.

• Ψεκασμό από drone του πεδίου με ξύδι 12ο χωρίς θειώδη.

• Σπορά φυτών ρυζιού, με προπορεία 30 ημερών.

√ Οικολογική αντιμετώπιση φυτοπροστατευτικών παρεμβάσεων.

• Καμία παρέμβαση.

√ Παράλληλη μείωση εισροών

• 58% λιγότερο νερό

• 64% λιγότερο σπόρο (1)

• 55% λιγότερο λίπασμα (2)

• 88% λιγότερα «ζιζανιοκτόνα» (ξύδι).

• 100% λιγότερα φυτοφάρμακα (καθόλου).

------------

1 Πήραμε υπ’ όψιν μας το κόστος της παραγωγής των φυτών του ρυζιού.

2 Πήραμε υπ’ όψιν μας το κόστος της χλωρής λίπανσης.

Στο παρακάτω επισυναπτόμενο αρχείο παρατίθεται το πρόγραμμα της ημερίδας.

Πρόγραμμα ημερίδας

 

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ POSTER ΣΤΟ "I International Emerging Crops Symposium (IECS) – NutriCrop Network: Exploring the Role of Artificial Intelligence in Agricultural Innovation".

Κατά το διάστημα 27-29 Μαϊου, ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου μας Δρ. Χαράλαμπος Προεστός, παρεβρέθει με το μεταδιδακτορικό ερευνητή Pol Gimenez Gil, στο συμπόσιο "I International Emerging Crops Symposium (IECS) – NutriCrop Network: Exploring the Role of Artificial Intelligence in Agricultural Innovation", στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Στο συμπόσιο αυτό πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Προεστό ομιλία και παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "NanoCosmos", που αφορούσε στο σκοπό του προγράμματος και σε κάποια αποτελέσματα των αναλύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Ακόμη, υπήρξε και poster  με ορισμένα από τα αποτελέσματα. 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ” ΑΚΑΔ. ‘ΕΤΟΥΣ 2025-26

Σας ανακοινώνουμε την προκήρυξη θέσεων για το Ακαδημαικό  Έτος 2025-2026 του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ”.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν από την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025 μέχρι και την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2025 ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας μέσω του https://eprotocol.uoa.gr τα ακόλουθα δικαιολογητικά επιλέγοντας: 05.Αίτηση Υποψηφιότητας σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Αιτήσεις που θα υποβληθούν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο δεν θα γίνονται δεκτές.

  1. Αίτηση συμμετοχής (εκτυπώνεται από την ιστοσελίδα του Τμήματος)
  2. Βιογραφικό σημείωμα
  3. Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση ολοκλήρωσης σπουδών (ισοτιμία Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π στις περιπτώσεις τίτλων της αλλοδαπής)
  4. Πιστοποιητικό Αναλυτικής Βαθμολογίας
  5. Επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν
  6. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
  7. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
  8. Δύο συστατικές επιστολές (Σε περίπτωση που δεν συμπεριληφθούν στην αίτηση υποψηφιότητας θα αποσταλούν στο harpro@chem.uoa.gr)
  9. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας εάν υπάρχει.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Π.Μ.Σ. είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας, η οποία, αν δεν πιστοποιείται με δίπλωμα επιπέδου B2 ή ανώτερου, εξετάζεται γραπτώς σε μετάφραση επιστημονικού κειμένου από τη Σ.Ε.

Δικαίωμα υποβολής δικαιολογητικών έχουν και οι φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές τους τον Σεπτέμβριο υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους έως τα μέσα Οκτωβρίου όπου πραγματοποιείται η εγγραφή των επιτυχόντων μεταπτυχιακών φοιτητών και η έναρξη των μαθημάτων.

Περισσότερες  πληροφορίες στα επισυναπτόμενα αρχεία.

Προκήρυξη

Αίτηση

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ CΗΕΜ25

Με ιδιαίτερη χαρά η ομάδα του Εργαστηρίου συμμετείχε στο Chem25, κατά το τριήμερο  31 Μαϊου 2025 έως 02 Ιουνίου, στο περίπτερο του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε το προϊόν "AiryBerry", που είχε κερδίσει την 3η θέση στο διαγωνισμό του Ecotrophelia 2023 και έλαβε πρόσφατα έγκριση πατέντας από το Αρχιμήδη. Επιπλέον, έγινε παρουσίαση με θέμα "Έρευνα και Ανάπτυξη Καινοτόμων Τροφίμων", από τον πρώην μεταπτυχιακό φοιτητή Χρήστο Γιαννόπουλο και supervisor της ομάδας του "LegumiNutty", που είχε καταλάβει την πρώτη θέση τόσο στον Εθνικό όσο και στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό του Ecotrophelia 2024.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ERASMUS+ BLENDED ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κατά την εβδομάδα 7–11 Απριλίου 2025, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων συμμετείχαν στο Erasmus+ Blended Program με θέμα "Food Innovation and the Consumer", το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Short-Term Blended Mobility, οι φοιτητές μας είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν διαδικτυακή διδασκαλία με σύντομη φυσική κινητικότητα. Τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια ήταν το Universidade Aberta (UAb) και η Faculdade de Ciências, Universidade do Porto (FCUP) από την Πορτογαλία, καθώς και το Universitat Politècnica de València (UPV) από την Ισπανία, το οποίο και φιλοξένησε τη δια ζώσης φάση του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, οι φοιτητές ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη νέων τροφίμων, αξιολόγησαν την αποδοχή τους από τους καταναλωτές και συνεργάστηκαν ενεργά με συμφοιτητές από τα υπόλοιπα ιδρύματα, ανταλλάσσοντας γνώσεις, ιδέες και πολύτιμες εμπειρίες.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν:

Άρτεμις Μαστροθεοδωράκη. Υποψήφια Διδάκτωρ

Ειρήνη Φώτη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια

Θεοδώρα Παπαδοπούλου. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια

Πολυτίμη Στυλιανή Φράγκου, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια

Κωνσταντίνα Αβδάλα, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια

ενώ συντονιστής από το εργαστήριό μας υπήρξε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Βασίλης Βαλδραμίδης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΥΔΡΟΤΟΜΩ"

Ομιλία και παρουσίαση Poster από τον Καθηγητή Δρ. Χαράλαμπο Προεστό στο UNIFood2024 Conference, Belgrade

Για τρίτη χρονιά, κατά το διάστημα 28-29 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, το Unifood Conference. 

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Καθηγητής του Τμήματοε Χημείας Δρ. Χαράλαμπος Προεστός με την oμιλία "Bioactive compounds and their use to produce active edible coatings as food packaging materials". Επιπλέον, παρουσιάστηκε poster με θέμα "Green extraction and nanoencapsulation of bioactive compounds from plant by-products to produce sensitive skin cosmetics" που παρουσίαζε έργο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Nanocosmos".

Currently, many foods are wasted because they are highly perishable or have not been properly packaged, and when they reach the final consumer, they do not meet minimum quality requisites. To overcome this problem, the food and packaging industries have developed several active packaging systems to increase the food’s shelf life. One of the systems developed to control food spoilage and increase its shelf life are edible active coatings. Edible coatings are thin, protective, edible, and biodegradable layers deposited on a food’s surface. The edible coatings are an environmentally friendly technology produced with biodegradable polymers (polysaccharides, proteins, lipids, and composites) and, can also enhance food safety, nutritional and sensory attributes by adding bioactive compounds (antioxidants, antimicrobials, or specific nutrients) to the polymeric matrix. Different studies have shown the effectiveness of edible active coatings in different foods products, particularly in fruits and vegetables. The edible active coatings can control moisture transfer, gas exchange, microbial growth, oxidation processes and other chemical
reactions. Within presentation the current state of knowledge on edible active coatings, discussing their different applications as carriers of active compounds, such as antimicrobials or antioxidants, to improve quality and extend food’s shelf life will be presented.


Keywords: active packaging, edible coatings, shelf life, antioxidant, antimicrobial, bioactive compounds

 

NanoCosmos (www.nanocosmos.eu) is a collective international approach from the research community
and industry to participate in the transformation of bioeconomy through bioscience and nanotechnology.
The main aim of the NanoCosmos project is to create a multidisciplinary and intersectoral network to
harness the recovery of valuable bioactive compounds from post-harvest by-products, such as Saffron
petals (Crocus sativus), Chamomile (Matricaria chamomilla) and Lavender (Lavandula angustifolia
vera) post distillation biomass and Rhodiola rosea leaves including flowers. The application of green
extraction techniques and the production of nanocosmetic products for sensitive skin applications will
be the major innovative outcomes of NanoCosmos following the circular economy rules. To achieve the
ambitious goals of the project plant biodiversity, cropping technologies and different sources of by
products will be evaluated and explored by application chemical analysis and of green extraction
technology. Recovered bioactive compounds/extracts will be analyzed by state-of-the art metabolomics
tools and supported by bioactivity and efficiency testings. The impact of drying process of original plant
material but also the by-products on chemical profile will be analyzed. Finally, bioactive
extracts/compounds will be implemented by nano-technology resulting in the development of novel
formulations for skin cosmetics. Beside the scientific part NanoCosmos will maximize research value
by fostering long-term network relationships between academic institutions and industry. Best-practice
technologies will be disseminated, with research focusing on emerging developments in recovery
techniques as well on the nanotechnological application of the recovered compounds or mixtures.


Keywords: green extraction, bioactive compounds, post-harvest by-products, nanocosmetics


Acknowledgements: This research is funded by EU Project ID: 101086323 – MSCA-RISE

Eπισυνάπτονται Poster Agenda and Book of Abstracts.

Επίσκεψη στην εταιρεία "Πίττας-Μέλι Αττικής"

Την Πέμπτη 20/06/2024, στο πλαίσιο της παρουσίασης των  αποτελεσμάτων Εθνικού προγράμματος με τίτλο «Ανάδειξη της φυτικής βιοποικιλότητας της Περιφέρειας Αττικής, μέσα από την αξιοποίηση των μελισσοκομικών της φυτών, για την παραγωγή καινοτόμων και γαστρονομικών προϊόντων μελιού, με την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών ενθυλάκωσης», πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην εταιρεία "Πίττας-Μέλι Αττικής",

Πραγματοποίηθηκαν ομιλίες από τον Καθηγητή του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, Δρ. Χαράλαμπο Προεστό αλλά και από την μεταδιδακτορική ερευνήτρια τπου ερηαστηρίου Χημείας Τροφίμων, Δρ. Κωνσταντίνα Τσικρικά. 

Ευχαριστούμε την κα Alexandra Pitta - Chazapi τον κο Γιώργο Πίττα, κα Χαζάπη Κατερίνα, Καραμπουρνιώτη Σοφία για τη φιλοξενία και τη συνεργασία!

Πραγματοποίηση επίσκεψης στο οινοποιείο Κοκοτός.

Την Τετάρτη 19/06/2024, στο πλαίσιο του μαθήματος "Τεχνολογία Τροφίμων", του ΠΜΣ "Χημεία Τροφίμων", πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μεταπτυχιακών φοιτητών του εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων στο οινοποιείο Κοκοτός.

Η επίσκεψη αυτή οργανώθηκε τόσο από τα μέλη ΔΕΠ του εργαστηρίου όσο και από τους υποψήφιους διδάκτορες Πελαγία Λέκκα, Ιωάννη Δημητρό και Γρηγόριο Χαλμούκο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ"Marie Skłodowska-Curie Action πρόγραμμα HORIZON-MSCA-2022 - DN-JD : FAIRification of multiOmics data to link databases and create knowledge graphs for fermented foods (FAIROmics)".

Το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων συμμετέχει στο πρόσφατα εγκεκριμένο Marie Skłodowska-Curie Action πρόγραμμα HORIZON-MSCA-2022 - DN-JD : FAIRification of multiOmics data to link databases and create knowledge graphs for fermented foods (FAIROmics) (2024-2028).

Grant agreement ID: 101120449

Για περισσότερα επισκεφθείτε: https://www.dn-fairomics.eu

Ομιλία του Καθηγητή Μαγγανάρη Γεώργιου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά, την Παρασκεύή 16 Σεπτεμβρίου στις 10:00 στην αίθουσα Α2 του Τμήματος Χημείας, θα φιλοξενήσουμε τον καθηγητή Μαγγανάρη Γεώργιο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για να πραγματοποίησει  ομιλία με θέμα : "The fruit production sector within a global context: Meeting industry’s needs and consumers' expectations".

Παρακάτω επισυνάπτεται περίληψη της ομιλίας, καθώς και λίγα λόγια για το βιογραφικό του.

Περίληψη ομιλίας

 

Έναρξη ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 για το ΠΜΣ "ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ"

Ανακοινώνεται πως η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 για το ΠΜΣ "ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ", κατόπιν συνελεύσεως του τμήματος Χημείας, ορίστηκε η Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024.

Το πρόγραμμα και οι βασικές ημερομηνίες για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ορίζονται ως εξής:

Έναρξη διδασκαλίας μαθημάτων: Δευτέρα 7-10-2024

Τέλος διδασκαλίας μαθημάτων: Παρασκευή 17-1-2025

Έναρξη εξετάσεων:  Δευτέρα 27-1-2025

Τέλος εξετάσεων: Παρασκευή 14-2-2025

Έναρξη διδασκαλίας μαθημάτων: Δευτέρα 17-2-2025

Τέλος διδασκαλίας μαθημάτων: Παρασκευή 30-5-2025

Έναρξη εξετάσεων: Δευτέρα 9-6-2025

Τέλος  εξετάσεων: Παρασκευή 27-6-2025

 

Καλή και δημιουργική ακαδημαϊκή χρονιά!

 

Athens Conference on Advances in Chemistry 2024

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στο 4ο Συνέδριο "Athens Conference on Advances in Chemistry" (ACAC 2024), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 6 - 8 Νοεμβρίου 2024 στην Αθήνα, στο Συνεδριακό Κέντρο "Αριστοτέλης" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το ACAC 2024 συνεχίζει μια επιτυχημένη σειρά διεθνών συνεδρίων που ξεκίνησαν με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ. Το συνέδριο θα περιλαμβάνει διαλέξεις από προσκεκλημένους ομιλητές, προφορικές παρουσιάσεις και παρουσιάσεις poster, καλύπτοντας τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Χημείας και προωθώντας γόνιμες συζητήσεις σε ένα εμπνευσμένο και φιλόξενο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα υπάρχουν sessions στα οποία θα παρουσιαστούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία εξελίσσονται στο εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, καθώς και posters από μέλη του ερευνητικού προσωπικού του εργαστηρίου.

Για περισσότερες πλήροφορίες στο site του ACAC2024.

1η θέση για την ομάδα του "LegumiNutty" στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του Ecotrophelia 2024

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται πως μετά από μία μακρά περίοδο σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης, η ομάδα του "LegumiNutty" κατέκτησε την 1η θέση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του Ecotrophelia 2024, ο οποίος έλαβε χώρα το διάστημα 20-21 Οκτωβρίου στη Sial στο Παρίσι. Η διάκριση αυτή ήρθε ως συνέχεια της νίκης της ομάδας στον αντίστοιχο Εθνικό Διαγωνισμό τον Ιούνιο του 2024.

Η ομάδα αποτελείται από μεταπτυχιακούς φοιτητές του εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων, του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πολλά συγχαρητήρια στους επιβλεποντες της ομάδας, Ελένη Κόλλια, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Χημείας, και στον μεταπτυχιακό φοιτητή Χρήστο Γιαννόπουλο, για την καθοδήγηση, την οργάνωση αλλά και τη δουλειά για την υλοποίηση της ιδέας.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στα μέλη της ομάδας, Ελπίδα Μαντζακοπούλου, Αθηνά Μαρία Ζώη, Αικατερίνη Ανδρέου, Στυλιανή Φράγκου, Ειρήνη Φώτη και Κωνσταντίνα Γάτου, για την αφοσίωση και τη δουλειά πάνω στην υλοποίηση της ιδέας.

Το "LegumiNutty", αποτελεί ένα ζυμούμενο spread με βάση το ρεβύθι και τους ξηρούς καρπούς, νόστιμο και διατροφικό, πλούσιο σε πρωτεϊνες και διαιτητικές ίνες.

 

 

 

Κατά το χρονικό διάστημα 6-8 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο Αριστοτέλη στο ΕΚΠΑ, πραγματοποιήθηκε το 4ο Διεθνές Συνέδριο "Athens Conference on Advances  in Chemistry",  στο οποίο τόσο μέλη του ερευνητικού προσωπικού όσο και προσκεκλημένοι του εργαστηρίου παρουσίασαν μέρος της  δουλειάς τους. Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες Φωτεινή Γεροδήμου, Ιωάννης Δημητρός και Άρτεμις Μαστροθεοδωράκη, παρουσίασαν μέρος της έρευνάς τους μέσω poster, ενώ η Υποψήφια Διδάκτων Πελαγία Λέκκα, μέσω προφορικής ομιλίας παρουσίασε μέρος της έρευνάς της λαμβάνοντας και ένα από τα τρία βραβεία για την καλύτερη παρουσίαση.

Μεταξύ άλλων, τις δύο πρώτες μέρες του συνεδρίου υπήρξαν session, κατά τα οποία παρουσιάστηκαν τα 2 ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται στο εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, "FunShield4Med" & "NanoCosmos".

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΚΟΥ ΝΤΑΚΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025

15/1/2025

Ανακοινώνεται ότι ο υποψήφιος διδάκτωρ του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων

κος Δημήτριος Ντάκουλας

θα παρουσιάσει τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο:

«Μελέτη ποιότητας και αυθεντικότητας Ελληνικών μελιών προερχόμενα από διαφορετικά φυτά και φυλές μελισσών βάσει του φαινολικού τους περιεχομένου»

την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 9.00 πμ,

στην Αίθουσα Α1.
 

Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή

1. Χαράλαμπος Προεστός, Καθηγητής (Επιβλέπων)

2. Μούσδης Γεώργιος, Ερευνητής Α Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

3. Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, Καθηγητής ΠΑΔΑ

4. Ευάγγελος Γκίκας, Καθηγητής

5. Βασίλειος Βαλδραμίδης, Αν. Καθηγητής

6. Αντώνιος Κουτελιδάκης, Αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

7. Μαρία Χαλαμπαλάκη, Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025

15/1/2025

Ανακοινώνεται ότι η υποψήφια διδάκτωρ του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων

κα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

θα παρουσιάσει τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο:

«Ανάπτυξη, έλεγχος ποιότητας και ασφάλειας νέων καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων από βρώσιμα βιολογικά εκτρεφόμενα έντομα»

την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 10.00πμ,

στην Αίθουσα Α1.

Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή

  1. Χαράλαμπος Προεστός, Καθηγητής EΚΠΑ (Επιβλέπων)
  2. Ανδρονίκη Νάσκα, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
  3. Διονύσιος Περδίκης, Καθηγητής ΓΠΑ
  4. Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, Καθηγητής ΠΑΔΑ
  5. Νικόλαος Θωμαϊδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ
  6. Βασιλεία Σινάνογλου, Καθηγήτρια ΠΑΔΑ
  7. Βασίλειος Βαλδραμίδης, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ

 

Σας περιμένουμε με ιδιαίτερη χαρά!

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του Workshop "Ας μιλήσουν οι νικητές", που διοργάνωσε ο ΣΕΒΤ στο ξενοδοχείο Divani Caravel, συμμετείχε με παρουσίαση και η ομάδα του "LegumiNutty", ούσα η νικήτρια του διαγωνισμού Ecotrophelia 2024, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με θέμα "Από την ιδέα στην επιτυχία", με συντονιστή τον κ. Ρ. Γαμβρό, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής ΣΕΒΤ και μέλος της Εθνικής Κριτικής Επιτροπής ECOTROPHELIA. Μεταξύ των ομιλητών του πάνελ ήταν οι επιβλέποντες διαφόρων διακριθέντων ομάδων του παρελθόντος. Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του εργαστηρίου μας, Δρ. Ελένη Κόλλια βρισκόταν και εκείνη  στο πάνελ ως supervisor των δύο ομάδων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό τις χρονιές 2023 και 2024.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την εκδήλωση.

 







 

Συγχαρητήρια στην ομάδα μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την επιτυχία τους στον Εθνικό Διαγωνισμό Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2023! Το προϊόν τους, το "Peelaste", κατάφερε να κερδίσει το 1ο βραβείο, και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών Anuga στην Κολωνία (Γερμανία) στις 8-9 Οκτωβρίου.

ECOTROPHELIA 2023 - AWARDING 

Επίσης, συγχαρητήρια στην ομάδα που κέρδισε το 3ο βραβείο με το προϊόν "AiryBerry", από το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων και Ανόργανης Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ECOTROPHELIA είναι μια σπουδαία πρωτοβουλία που προωθεί την καινοτομία και τη δημιουργία οικολογικών προϊόντων διατροφής, και η επιτυχία των φοιτητών στον διαγωνισμό αποτελεί αναγνώριση της εξαιρετικής προσπάθειας και των επιδόσεών τους.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ομάδα "Peelaste", ελπίζουμε πως θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μελλοντικούς συμμετέχοντες και θα συνεχίσει να προάγει την εξέλιξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας στον τομέα των διατροφικών προϊόντων. Ανυπομονούμε να δούμε τις επιδόσεις τους στον διαγωνισμό και να παρακολουθήσουμε την πορεία τους στη διεθνή έκθεση Anuga!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ACAC 2024

Κατά το χρονικό διάστημα 6-8 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο Αριστοτέλη στο ΕΚΠΑ, πραγματοποιήθηκε το 4ο Διεθνές Συνέδριο "Athens Conference on Advances  in Chemistry",  στο οποίο τόσο μέλη του ερευνητικού προσωπικού όσο και προσκεκλημένοι του εργαστηρίου παρουσίασαν μέρος της  δουλειάς τους. Οι υποψήφιοι διδάκτορες,Φωτεινή Γεροδήμου, Ιωάννης Δημητρός και η Άρτεμις Μαστροθεοδωράκη παρουσίασαν με πόστερ μέρος της έρευνάς τους. Επιπλέον, η Υποψήφια Διδάκτωρ Πελαγία Λέκκα, παρουσίασε μέρος της έρευνάς της με προφορική παρουσίαση, η οποία έλαβε ένα από τα βραβεία  για την "Καλύτερη Παρουσίαση". 

Μεταξύ άλλων, τις δύο πρώτες μέρες του συνεδρίου υπήρξαν session, κατά τα οποία παρουσιάστηκαν τα 2 ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται στο εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, "FunShield4Med" & "Nanocosmos".

 

 

23rd Panhellenic Chemistry Conference

 

Κατά το χρονικό διάστημα 25-28 Σεπτεμβρίου του 2024 πραγματοποιήθηκε το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας (23rd Panhellenic Chemistry Conference). Στο συνέδριο αυτό, συμμετείχε η Υποψήφια Διδάκτωρ του εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων, Άρτεμις Μαστροθεοδωράκη, με σύντομη παρουσίαση.

Τίτλος Παρουσίασης: "Mycotoxin Analysis and Occurrence in Oat, Almond, Soya, Coconut and Hazel Beverages in Greek Market using UHPLC–ESI-MS/MS".

Επισυνάπτεται το abstract της ομιλίας.

 

Αthens Conference on Advances in Chemistry

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στο 4ο Συνέδριο "Athens Conference on Advances in Chemistry" (ACAC 2024), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 6 - 8 Νοεμβρίου 2024 στην Αθήνα, στο Συνεδριακό Κέντρο "Αριστοτέλης" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το ACAC 2024 συνεχίζει μια επιτυχημένη σειρά διεθνών συνεδρίων που ξεκίνησαν με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ. Το συνέδριο θα περιλαμβάνει διαλέξεις από προσκεκλημένους ομιλητές, προφορικές παρουσιάσεις και παρουσιάσεις poster, καλύπτοντας τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Χημείας και προωθώντας γόνιμες συζητήσεις σε ένα εμπνευσμένο και φιλόξενο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα υπάρχουν sessions στα οποία θα παρουσιαστούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία εξελίσσονται στο εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, καθώς και posters από μέλη του ερευνητικού προσωπικού του εργαστηρίου.

Για περισσότερες πλήροφορίες στο site του ACAC2024.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΑΓΓΑΝΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Με ιδιαίτερη χαρά την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 10:00,  θα φιλοξενήσουμε στο εργαστήριό μας τον καθηγητή Μαγγανάρη Γε'ωργιο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Α2 του Τμήματος Χημείας. Τίτλος της ομιλίας είναι ο ακόλουθος: "The fruit production sector within a global context: Meeting industry’s needs and consumers' expectations". Στον παρακάτω σύνδεσμο επισυνάπτεται η περίληψη της ομιλίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ "Marie Skłodowska-Curie Action πρόγραμμα HORIZON-MSCA-2022 - DN-JD : FAIRification of multiOmics data to link databases and create knowledge graphs for fermented foods (FAIROmics)".

Το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων συμμετέχει στο πρόσφατα εγκεκριμένο Marie Skłodowska-Curie Action πρόγραμμα HORIZON-MSCA-2022 - DN-JD : FAIRification of multiOmics data to link databases and create knowledge graphs for fermented foods (FAIROmics) (2024-2028). 

Grant agreement ID: 101120449

Για περισσότερες πληροφορίες : https://www.dn-fairomics.eu

Επίσκεψη στην εταιρεία "Πίττας-Μέλι Αττικής"

Στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων του εθνικού προγράμματος "Ανάδειξη της φυτικής βιοποικιλότητας της Περιφέρειας Αττικής, μέσα από την αξιοποίηση των μελισσοκομικών της φυτών, για την απαραγβγή καινοτόμων και γαστρονομικών προϊόντων μελιού, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών ενθυλάκωσης", πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην εταιρεία "Πίττας-Μέλι Αττικής". 

Πραγματοποίηθηκαν παρουσιάσεις από τον Δρ. Χαράλαμπο Προεστό, Καθηγητή του Τμήματος Χημείας και Διευθυντή του Εργαστηρίου και από τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ. Κωνσταντίνα Τσικρικά. 

 

 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μεταπτυχιακοπύ προγράμματος μεταπτυχιακού προγράμματος ΠΜΣ "ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ".

Το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοινώνει ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 θα διαθέσει δεκαπέντε (15) θέσεις για μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο "Χημεία Τροφίμων". Ο στόχος του ΠΜΣ είναι να προσφέρει υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακή εκπαίδευση στον τομέα της επιστήμης των τροφίμων, επικεντρώνοντας στη χημεία τροφίμων, τον έλεγχο ποιότητας και την ασφάλεια τροφίμων, την τεχνολογία τροφίμων και τη διατροφή. Το ΠΜΣ καταλήγει στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τεσσάρων (4) ακαδημαϊκών εξαμήνων.

Επισυνάπτονται τα σχετικά αρχεία της Προκήρυξης και τηε Αίτησης εγγραφής

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο του Cranfield

Στο πλαίσιο του Workshop 3 του προγράμματος FunShield4Med, κατά το διάστημα 25 με 26 Απριλίου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Βασίλης Βαλδραμίδης επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο του Cranfield.